Dijital bağımlılık hafızayı köreltiyor

Birmingham Üniversitesi tarafından yapılan araştırma, dijital dünyanın hafızalar üzerindeki etkisini ortaya koyuyor. Buna göre, aşırı bilgisayar ve internet kullanan insanların hafızası zayıflıyor.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 30 Ekim 2015 22:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Dijital bağımlılık hafızayı köreltiyor

İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, İspanya, Belçika, Hollanda ve Lüksemburg'ta; Birmingham Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma ile 6 bin yetişkinin bilgisayar kullanma alışkanlıkları mercek altına alındı. Yoğun olarak bilgisayar başında zaman geçirenlerde uzun süreli hafıza oluşturma yeteneğinin engellendiği görüldü. Bu insanlar, çocukluklarında yaşadıkları evlerinin telefonlarını hatırlayabiliyorken, iş yerlerinin numaralarını anımsamakta bile zorluk çekti.

'PASİF BİLGİLER BELLEĞİ AŞINDIRIYOR'

Araştırma için, 8 ülkede yetişkinlerle anketler gerçekleştirildi. Araştırma ekibinin başında yer alan Birmingham Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nden Dr. Maria Wimber, BBC'ye yaptığı açıklamada, "Pasif bir şekilde tekrar edilen bilgiler hafızamızı aşındırıyor. Bugün internette gün içinde yaptığımız yüzlerce aramadan sonra yüzde kaçını hatırlayabiliyoruz" diyor. Uzmanlar, hafızanın aşınmasının nedenini, bilgisayar kullanırken ona ihtiyacın azalması olarak açıklıyor. Beyinde hafızadan sorumlu bölümün gelişimi için, sık sık bazı bilgilerin yeniden çağrılması gerekiyor. Bilgisayar başında, bilgi bir tık uzakta olduğu için hatırlama sıklığımız düşüyor, bu da hafızayı günden güne aşındırıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber